Dane Hartman (oikea nimi: Ric Meyers): Kaksintaistelu (Dirty Harry #1 (1984))
Kirja:
Clint Eastwoodin Dirty Harry on yksi suosikkihahmoistani elokuvahistoriassa, ellei sitten se ykkössuosikki. Eikä pelkästään sen takia, että Eastwood on suosikkinäyttelijäni, vaan myös sen takia, että Dirty Harry hahmona toimii minulle vallattoman hyvin väkivaltaisuudessaan ja miehekkyydessään. Dirty Harry on loistava roolimalli kenelle tahansa kasvuiässä olevalle teinille.
Muistan edelleen kuinka innoissani olin vuonna 1984 kun tämän kirjan Oulunkylän rautatieaseman R-kioskilla. Nieleskellen maksoin kirjasta 17.50mk, mutta jostain syystä vasta vuonna 1988 luin tämän ensimmäisen kerran. Muistan jo silloin olleeni vaikuttunut kirjan avauslauseesta: "Klovnin pää räjähti" ja pakko myöntää, että edelleenkin tuo on mukaansa tempaavin kirjan aloitus ikinä. Tuolla kirjan aloituksella tuli piinattua kavereita kauan.
Valitettavasti kirja ei sitten loppu ei sitten aivan aloituksen tasolle pääsekään.
Vauhtia yritetään pitää yllä samoin kuin jännitystä. Suurin ongelma tulee siinä, että en tunnista rakastamaani Dirty Harryä kirjasta. Ehkä odotukseni olivat liian kovat, ehkä jos kirjasarjan nimenä olisi ollut joku muu ja päähenkilönä joku muu kuin Harry Callahan, olisin suopeammin kirjaan suhtautunut. Nyt teokselta odotin liikaa ja lähellekään sitä ei kirjassa päästy.
Väkivaltainen, kyllä. Paljon ammuskelua, kyllä. Sadistisia konnia, kyllä. Yrmyilyä, kyllä. Kaikki male-adventure-kirjan elementit ovet paikallaan. Mutta silti se viimeinen uuumph jää puuttumaan, joka nostaisi kirjan mestariluokkaan.
Kirjan on kirjoittanut nimimerkki Dane Hartman joka oli Werner Studiosin Dirty Harry-kirjoille luoma nimimerkki. Tämän teoksen on kirjoittanut Remojakin kirjaillut Ric Meyers jolla on lukuisia muitakin kirjoja vyönsä alla. Netistä löytyy miehen haastattelu Dirty Harry kirjojen osalta.
Kustantaja oli Top Press Oy. Näiden neljän Dirty Harryn lisäksi en muuta tiedä, mitä ovat kustantaneet. Jos mitään
Suomennos: Sujuvasti Susanna Björklund ja hyvin homman kotiin hoiti. Kuten hyvät siivoojat. Kukaan ei huomaa, että työ oli tehty.
Kansi: Alkuperäisen sarjan kantta käytetty pikkaisen tiukemmalla rajauksella. Komea näköismaalaus. Dirty Harryn tärkein elementti, Magnum .44, sojottaa katsojan silmään kuin sormi. Taustalla Alamo, jossa kirjan loppuhuipennuskin tapahtuu. Yläkulmassa pilkistää helikopteri. Vaikka kuva onkin tiukemmin rajattu kuin alkuperäinen kuva, niin ei tuo helikopteri sielläkään tuon paremmin näy.
Jos tuon julisteena saisi, pistäisin seinälle.
Lisäksi huomionarvoinen seikka on, että tuo Suomalainen logo on parempi kuin alkuperäinen logo. Vertaa vaikka!

Minä sanon:
Palone

Jotain lisättävää? Tästä saat tiedot, miten otat osaa keskusteluun!

Pistetaulukko:
: Lue jo!
: Kannattaa harkita, lukemista
: Ihan jees
: Jos ei parempaa luettavaa ole
: Vaikka juurihoitoon ennemmin
: Vältä kuten syöpää